home about cerpen puisi

Wednesday, 18 May 2016

IPG and UIA ?

Bismillahirahmanirahim & Assalamualaikum semua ! 
 Perjuangkan niat kerana ALLAH, perjalanan yang bakal indah.


Merhaba. Hello hangpa. Disebabkan budak ni dalam proses nak sambung belajaq, so entry kali ni nak story la sikit.

Between Institut Pengajian Guru & Universiti Islam Antarabangsa, dua-dua adalah tunjang utama aku. And honestly, aku more kepada IPG. 

Uia tu memang comfirm dah dapat, Alhamdulillah. Result upu dah keluaq Isnin lepas, so Uia adalah pilihan utama aku and situlah rezeki aku dalam kos Ilmu Berteraskan Wahyu dan Warisan Islam. Uia memang impian aku sebab UIA wehh ! Antara uni yang best, yang jadi admire. Kalau tak, takkan la ramai geng-geng kelas aku mohon and dapat Uia. hihi.

And sukacita dimaklumkan, andai kata aku dapat ipg, aku akan ucap goodbye pada uia. Result ipg awal bulan 6 nanti. Agak seksa juga nak tunggu result tapi takpa, kena sabar and untuk permulaan ni kena buat pengesahan untuk kemasukan ke uia. Kalau tak sahkan, nanti kalau tak dapat ipg? merana hidup aku, kena kawin terus nanti kot. lol

Kenapa aku nak sangat ke ipg sedangkan uia tu kira awesome sangat dah ?

Sebab, aku bukan fikir nak masuk pusat pengajian yang aku admire dari dulu tanpa periksa kebolehan and kemudahan hidup aku. Aku fikir banyak kali dah and makin lama aku makin tertarik dengan ipg. Aku nak jadi cikgu weh. Plus, semua orang tau kan, student ipg dapat elaun, kerja In sya Allah dah tentu dapat (sabaq tunggu posting je lah) , and banyak lagi kelebihan lain. Bagi aku ipg memang unik.

Plus! my mom memang nak aku masuk ipg, mak nampak kot rezeki anak dia ni. Naluri seorang ibu tu tak pernah menipu. Dari UKCG sampai Interview IPG, mak la yang paling semangat. Aku tau doa mak tak pernah berhenti untuk aku. Ayah yang tak berapa sihat tu pun gigih ikut jugak aku waktu interview, mana aku tak semangat. Aku bagi all out waktu iv yang lepas! T.T

Andai kata, kalau aku tak dapat ipg, tempat aku memang di uia la. takda yang lain lagi. matriks tak dapat, form6 tak daftar, so memang antara uia dgn ipg je sekarang ni. Kalau takdir aku dengan uia, aku kena lebih cekal lah rasanya. hahaha. gerun pulak rasa nak masuk universiti ni. lol

Anyway, aku tau kat mana kedudukan aku, level mana keupayaan aku, so aku berharap sangat nama aku antara yang terpilih untuk kemasukan pelajar ke IPG bulan 6 nanti. Aminn. Tolong terbangkan doa untuk Najihah. T.T

Hahhh ! Cakap pasal kemasukan bulan 6, uia pun masuk bulan 6 nanti. Bulan 6 wehhhh. Puasaaa. *nangeh tepi katil* hahaha. Awal-awal dah puasa berjauhan dgn family. Nanti comfirm homesick! Budak ni dah la manja. Nanti emm teriak bukak posa dengan ayaq mata. :P


Apa-apa pun, doa tu penting. Allah tahulah yang terbaik untuk hambaNya. Level hidup ni, makin lama makin mencabar. Jangan mengalah, jangan berhenti berusaha. Senyum banyak, risau sikit, okey? Mana-mana pusat pengajian pun ada lebih kurangnya kan? Hidup ni mesti kena kuat kalau taknak semangat melarat. :)

Kepada kakak senior, ada tips or nasihat utk junior ni? Mai la bagi. Cerita sikit. Hehe. Terimakasih sudi baca budak ni luah perasaan.


till then, bye.
seorang penulis.


21 comments:

  1. I hope you get what you want :)

    ReplyDelete
  2. Tahniah dapat UIA..Semoga nama awak tersenarai juga untuk kemasukan ke IPG :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sya Allah. hehe. thank you sis, ^^

      Delete
  3. dua2 pun awesome. tapi kalau lebih cenderung ke minat mungkin lebih sukses. tapi aturan Tuhan tak pernah salah. berusaha k~ tawakal dan doa. InsyaAllah yg diimpikan nanti dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thats right!. terima kasih sis utk kata semangat.
      In sya Allah, moga urusan kita smua dipermudahkan :)

      Delete
  4. Tahniah Jie dapat UPU. Apa-apa pun akak doakan yg terbaik untuk Jie. Semoga apa yg Jie doakan akan termakbul nanti.

    Btw, dapat UIA mana? Kalau Gombak boleh jumpa nanti. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiuuuu kak syazaa ^^

      dpt dekat PJ laa. huhu. bkn Gombak.

      Delete
  5. fighting! Waaaaaah, dapat IRK kira awesome but being a teacher pun a bless! Good Luck, Inn Shaa Allah akan dipermudah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, dlm dilema jgk ni. hehe

      in sya Allah, moga2.. terima kasih sis. ^^

      Delete
  6. All the best dear. aku ingat kau nak story dekat aku mana kau dapat semua. T_T sampai hati tak citer dekat aku. hiks. sedih jap.

    kau kalau ws pun slalu je hilang.

    apapun tahniah babe. may allah guide every single step of your life.

    ReplyDelete
    Replies
    1. deeply sorry aina. TT bkn taknak cerita, my life being so sick lately ni. huaaaaa. :'( kalau aku hlg kau cari la aku. TT

      Anywy, tenkiu dear. may the dua back to you :')

      Delete
  7. oo tahniah. dulu dapat matrik, dpt diploma, tp mohon stpm.. sbb mcm malas mahu struggle di matrik.. pastu masuk kejap di stpm macm xkena pula dgn jiwa.. keluar pergi ke matrik.. Alhamdulillah pilihan terbaik yg saya buat dulu masuk matrik and skrg happy dgn kos yg diberi.. :DD

    Blogwalking sini, jemput singgah baca artikle ini ye

    Faktor Trafik Blog Turun site...

    ReplyDelete
    Replies
    1. moralnya nk buat sesuatu mmg kena ada minat n jiwa kan.

      anyway, tenkiu

      Delete
  8. dua2 pun best dan terbaik dik..tp klu ikut experience akak, akak more to IPG..=) apa2pun istikharah dik mintak petunjuk dr yang Maha Memberi Petunjuk, mintak doa makayah...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sya Allah. terima kasih akak.
      doakan kite dpt ipg andai itu yg terbaik. hikss :)

      Delete
  9. ehem. mmg salah senior awak tanya ni :p
    uia lewwwww ihihihi. takpe. inshaallah dpt ipg tu wak <3
    allah will chose the best for u ok? just dont worry too much.
    <33333 hugs!!!!!!!

    chaiyuk in everything wuhow!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHAHHA KAK QILAAAAA ! tau tak, bila tau je dpt uia, teringat kak qilaaa. hihii. in sya Allah. tlg doaa sekalii naa.
      ada rezeki kita jumpa dkt uia aummm ;)

      tenkiuu so much kak qila ^^

      Delete
  10. ehem. mmg salah senior awak tanya ni :p
    uia lewwwww ihihihi. takpe. inshaallah dpt ipg tu wak <3
    allah will chose the best for u ok? just dont worry too much.
    <33333 hugs!!!!!!!

    chaiyuk in everything wuhow!

    ReplyDelete
  11. #UiaBest!!!!!!!


    eh. Saje nk buat awak tak keruan kih kih kih :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelako la kak qilaaa ni. :P
      UIA mmg best, kalau tak, takdelah i buh first choice masa isi upu dulu. hikssss ^^

      Delete