home about cerpen puisi

Wednesday, 30 March 2016

Two Movies Done !

Bismillahirahmanirahim & Assalamualaikum semua ! 
 Perjuangkan niat kerana ALLAH, perjalanan yang bakal indah.


Acc, dah lama nak cerita tapi mood nak on lappy hilang jatuh gaung. Serius, aku malas tahap dewa nak mengadap lappy. Huaaa. Tajuk macam havoc sangat. HAHAH. Betoilah. done tengok Boboiboy The Movie & Munafik ! 

Nak habaq yang haritu aku dah pi tengok BOBOIBOY THE  MOVIE. Along belanja. Wuhuu. Dah ada yang nak belanja. Kita on je lah. Kikiki. Along kata nak meraikan result spm aku. kebetulan boboiboy the movie tu keluaq wayang 3Mac, sama dengan tarikh umum result spm. Tapi takdalah pi haritu jugak. Hehh. ^^ 

Fyi, itulah kali pertama aku masuk panggung wayang. Hahah. Yeah. Pestimeee. XD Bukan apa, selama ni macam tak minat sangat nak pi terjah, tapi bila dah sekali pi tengok, rasa macam hari-hari nak pi tengok. HAHAHAHA ! Banyak pulak list movie yang aku teringin sangat tengok. Banyak movie bestt woo sekarang nieee !

Alright, bagi aku yang umur 18 tahun ni, seriously, aku terhibur tengok Boboiboy The Movie tu. Memang best ! Lawak ! Sedih pun ada weh ! Memang berbaloi la. Ranking movie tu pun melambung tinggi kan? Terbaik. Kalau part lawak tu, memang akan gelak sehabiss gelak. Tak reti la nak cover gelak. Hahaha. Haihh mau menangeh aku gelak dengan watak yang pelbagai memang dabessst !

Banyak jugak moral movie ni. Paling nampak adalah erti persahabatan. Part Octobot mati tu, huaaa. genang jugak ayaqmata ni. Bayangkan, kartun kot, tapi boleh sentuh hati penonton. Memang berbaloi tengok. Mak ayah yang bawak anak anak pun gelak sakan bila part mencuit hati. Itu lagi terbaik. Hiii ^^

Next !

Alright, untuk MUNAFIK. Wehhhhh tolong laaaa. Sapa yang tak tengok lagi tu tolongg la tengokk. Tak nyesall wehh. Nak tutup mata guna hujung jari ka hujung shawl ka hujung jari tangan kawan sebelah pun takpa asalkan tengoklah. *nampak tak semangat hahahaha*

Kali ni aku pergi dengan kawan-kawan. Annis & Ida. Rempit naik moto punya nak kejaq time last last lambat jugak. 20 minit late ! Masuk-masuk terus part tercabut jantung. Kau raseee ? Aku akuilah awal awal tu memang aku excited nak tengok, and bila part tetiba sound slow, memang kena ready untuk pujuk jantung. hahahah.

But honestly, Munafik memang sebuah karya yang amat berkualiti. Berlambak review kawkaw untuk karya Syamsol Yusof ni. Setiap sudut, setiap detik memang akan membawa kita untuk kembali muhasabah diri. Thumbs up ! Sampai dah habis tengok tu, aku rasa nak tengok sekali lagi sebab tak puas. Satu, sebab miss 20 minit, second sebab aku nak menghayati lagi !

And one more, aku start menangis bila Ustaz Adam gali semula kubur isteri dia sebab dia dah give up dengan anak dia, Amir yang selalu ingatkan dia pada arwah isteri dia. Even seram mayat tu tapi aku tatap juga dengan esakan. Huaaa. seriuss itu part paling menyentuh hati aku. Dengan ayat yang tiptop keluar dari mulut Ustaz Adam waktu marah Amir. Aku sampai bersuara , ' Ya Allah, ustaz Adam tolonglah sedaq, jangan macam ni, tolong la. ' sambil aku menangeh dengan kawan sebelah lagi teresak-esak! and last rasa lega sebab tu hanya mimpi ustaz Adam ! grr.

Tapi weh, seram movie tu memang woahh ! Aku tiap kali terbayang Nabila Huda mesti aku terbayang Maria. Meremang weh, Ni tengah menaip pun duk pandang kiri kanan. Heeee. And satu yang aku tak sangka adalah hakikat anak Ustaz Adam, Amir tu sebenarnya dah..... Huaaa wehh. Itu paling aku tak sangka. Lagi buat aku faham apa yang cuba disampaikan dalam movie tu. Amazing !

Banyak pulak review aku untuk Munafik. Hihi. Sebab memang berkualiti. Nak cerita semua nanti jenuh tak terpublish entry ni. Kehkeh.

Okeylah. Itu aje nak habaq. Berharap industri perfileman Malaysia masih mampu hasilkan filem yang berkualiti. Proud to be Malaysian ! eh, :P


Okeyy byee.
Seorang penulis.

14 comments:

  1. filem munafik tu akak tunggu jak keluar tv hahaha
    akak tak pernah masuk panggung wayang, walaupun byk kali kwn ajak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh yeka kak akak. hihi. takpe2. asalkan nnti tengoklah. :D

      Delete
  2. Kak Sally tak tgk lagi Jie...malas sungguh nak g panggung..maybe tunggu raya jela dia keluar kat TV..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sally busy itu yg xsempat ke panggung. kehkeh. raya pun rayalah. heheheh

      Delete
  3. bestnyer,,sye pun x dpt tgok lgi dua citer nie,,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat. lgpun mmg top movie m'sia kan. ^^

      Delete
  4. Tak tengok pon dua-dua movie ni lagi.. sibuk ngn keje. tggu keluo dvd jela kot. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. its okey sis. asalkan nnti tgk. mmg berbaloi. :D

      Delete
  5. boboiboy tak tengok lagi but seriously munafik memang seram..

    ReplyDelete
  6. belum sempat tgk lagi T__T masa cerita dilwale, ramai yg share link utk tengok. kali ni tak jumpa lagi T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekee T.T huhuu takpe. nanti ada laa tu link. maybe baru lagi kot.

      Delete
  7. kita seumur hidup pernah 3kali ja tengok wayang.. 2011,2013 ..itu aja la ,jarang juga tgk movie,download dkt internet pun malas..hahaha..

    ReplyDelete