home about cerpen puisi

Saturday, 19 March 2016

Result SPM ?

Bismillahirahmanirahim & Assalamualaikum semua ! 
 Perjuangkan niat kerana ALLAH, perjalanan yang bakal indah.

Merhaba.


Ya. i know. macam tak releven nak cakap pasal result spm yang dah lama diumumkan hahahaha lama kaa? Kenapa rasa lama sangat. Rasa macam mimpi. Fuh.

Guess what, betullah apa orang kata, bila kita dah habis sekolah, kita akan rasa RINDU nak sekolah semula. And aku rasa semuaa tu ! Like whatt? HAHAH. Dulu punyaa berdoaa la biaq cepat masa berlalu so boleh berambus dari sekolah menengah tu cepat-cepat tapi bila dah keluaq, rasa RINDU. Serius, tak tipu. annoying kan? ngek.

Orait, back to topic, Alhamdulillah, Allah bagi aku rezeki yang tak disangka-sangka langsung. Aku masih terkejut dan masih rasa tak percaya. Daripada 11 subjek yang aku belajar, aku target paling tinggi maybe aku dapat 7a. And i dont care sama ada A-, A or A+ . Tapi berkat doa mak ayah, cikgu2 and semua, Alhamdulillah aku berjaya naik stage. Alhamdulillah. aku dapat 9a. Satu straight A, 3A and 5A- . Alhamdulillah.

Actually, yes. Aku sangat gugup. So, aku buat keputusan untuk cek pakai sms sambil tunggu dalam dewan tu. majlis mula lambat. huuu. Aku risau if i cant control the situation. Seriously. Ayaq mata ni takyah habaq laa. Jatuhh berderaii ! T.T Bila aku tengok sms tu, aku terkejutt. sangat sangat. Aku sampai tak boleh nak bagitau kat kawan-kawan lain. Aku diam kat atas kerusi and nangeh. Thats it. 

Bila nama untuk pemegang 9a naik stage, aku dah boleh control perasaan. huhuu. Macam mimpi. Serius. Tapi aku jujur cakap, aku rasa malu. sebab study aku takda hard sangat, takda la smart sangat. Tapi satu aku nak share, pulun la solat dhuha banyak-banyak. Aku pun selalu tinggal solat dhuha, seminggu terakhir sebelum ambik result tu, aku pulun habis. huu. Al-Quran jangan tinggal. Baca selalu. Takda apa yang boleh ubah takdir hidup kita melainkan usaha kita sendiri dan tawakal sepenuhnya kepada ALLAH.

Bila tengok mak ayah seronok, cikgu-cikgu seronok sampai menitis airmata, itulah hadiah yang aku nak sangat bagi. Memang tak mampu nak balas jasa mereka, moga ALLAH balas semuanya dengan seadanya. Aaminn !

For sure, aku mengaku. aku gagal satu subjek. yes. gagal. Additional Mathematics. T.T . Tapi aku tak sedih sebab aku tau usaha aku sangat sikit untuk subjek killer tu. Huuu. And for Prinsip Akaun, Alhamdulillah, C+. Cukuplah tu, daripada selamanya ni nak dapat C pun susah. Huu..

Alhamdulillah. Syukur. Perjuangan di alam sekolah menengah dah tamat. Next journey ? In sya Allah, Moga ALLAH mudahkan segalanya. Hanya ALLAH tempat kita bergantung harap. Setelah susah payah, pasti akan ada kesenangan. In sya ALLAH.

Terima kasihh kepada family, cikgu-cikgu, teman seperjuangan and semua yang mendoakan dari kejauhan. terima kasih ! Alhamdulillah. ^^

Welcome to the real life ! Wuhuu.



Tata,
seorang penulis.

11 comments:

  1. gratz sis ! haha. jiwa kental check sms. aq yg laki pon x berani you. mau bergetar tulang rusuk wkwkwk

    ReplyDelete
  2. salam :) tahniah najah! lama tau tak update blog :)

    ReplyDelete
  3. Tahniah!!! proud of you ^^, berapa subjek, 11 ka?

    ReplyDelete
  4. Congrats, Jie. Alhamdullilah. Now its time to focus on your future. Akak doakan yang terbaik untuk Jie. Goodluck!

    ReplyDelete
  5. tahniah awak! kekalkan semangat awak teruskan perjuangan ke tahap seterusnya ^^

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah,,tahniah,,gud luck for the future

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah! Tahniah, Jie :)

    ReplyDelete
  8. Jie ada ambil bahasa arab kan??

    Pergh...,9A dah kira bagus la ,lepas target Jie dulu nak 5. sesuai dgn apa yg dah kita usahakan .. nanti nak masuk mana jie? buat pilihan elok2 tau,ada peluang rembat ja mana yg berkenan..

    ReplyDelete